woensdag 4 mei 2016

Kleding bedrukken met textielverf en Freezer paperHet speelde al langer in mijn hoofd, ook eens kleding bedrukken met een stencil van freezer paper. Maar ja, waar haal je behalve in Amerika dat papier nu vandaan? Gelukkig kon mijn man de laatste keer in Amerika wat voor me meebrengen.


Voorlopig wel genoeg denk ik zo. ;-)

Verder heb je textielverf nodig. Ik had gelukkig nog een rijtje kleuren in een doosje staan. Meeste is van Gutermann maar heb ook wat Decofin.Kies een bestandje in de Silhouette studio, voor de eerste keer kan het geen kwaad een wat eenvoudiger bestand te kiezen. Let wel op dat alles los geplaatst wordt. Freezer paper heeft niet net zoals flex en flock een transferdrager. Dus in letters zal je zelf de binnenkant van de "o" in je letter moeten plaatsen. Geldt ook voor de p, e, a, d etc.

Leg de Freezer paper met de glimmende kant naar beneden als je je design niet spiegelt.


Ik sneed het met een CB-09 dus het kan zijn dat met het Cameo mesje met iets andere instellingen gesneden wordt. Mesje op 4 (voor het Silhouette mesje denk ik veel te diep, probeer eerst eens op 1), snelheid op 4 en dikte op 9 en maak een testsnede. Als het vierkantje omhoog komt en het driehoekje blijft zitten ziet het er goed uit. 

Als je erna het driehoekje er uithaalt zou je heel lichtjes de lijn van de driehoek op de mat kunnen zien. Hoe minder zichtbaar hoe beter, zolang het driehoekje maar netjes blijft zitten als je het vierkantje eraf pelt.


Hieronder is het met inzoomen misschien net te zien, ik heb het bestand gesneden. Een scherp nieuw mesje, er komen geen hoekjes mee naar boven.Alles wat je niet wilt verven zul je met het Freezer paper moeten afdekken, rondom de cirkel heb ik al opgestreken. De krullige letters zijn van het woord "hello". Voor het vast strijken van kleine stukjes kun je het best een pincet gebruiken, de strijkbout is heet!! ;-)

Probeer geen stukjes per ongeluk om te vouwen tijdens het strijken, het wil daarna niet goed op de stof gestreken worden. Misschien dat het laagje achter het papier dan op de bout is achtergebleven.


Slecht te zien helaas op een wit rompertje maar alles wat er van de mat is gehaald zit nu op de stof gestreken.

Ik had een heel klein stukje wat niet los kwam. Een scherp mesje kan dan best handig zijn.


Vergeet niet de achterkant van het kledingstuk tegen doorbloeden te beschermen. Dat kan met een stukje karton of zoals ik gedaan heb met een gripzakje. Belangrijkst is dat het glad is en er geen verf doorkomt.

De verf deppend (tamponnerend) aanbrengen. Ik trok een nieuwe spons uit de keukenkast maar ze bestaan ook op kwastjes. Een kwast met korte hardere haren werkt ook goed.


Afhankelijk van het gewenste eindresultaat de verf aanbrengen. Mij leek het leuk om het niet helemaal egaal te doen. Voor een egaal resultaat kun je net zo makkelijk flex gebruiken toch? Je kunt ook verschillende delen een andere kleur geven natuurlijk of heel licht opbrengen voor een distressed uiterlijk.


Hier heb ik ongeduldig de buitenrand al weggetrokken. Met de kleinere stukjes wachtte ik tot het droog is.


Eindelijk droog!! Snel de rest wegtrekken. Volgens de beschrijving op het potje textielverf moet ik nu 24 uur wachten en het dan fixeren door het van binnenuit 5 minuten te strijken.


Ik hoop dat deze tutorial duidelijk is, mocht je vragen hebben dan help ik graag. 

Zoek je kant en klare bedrukte (kinder)kleding dan kun je me altijd een berichtje sturen of contact opnemen via Facebook, Instagram, Etsy of Dawanda.

Geen opmerkingen: